Dragi membri IEVA,
După cum știți, Parlamentul European și-a adoptat raportul privind bolile netransmisibile (BNT) în plen la 13 decembrie. Raportul se concentrează asupra modului de prevenire a unor astfel de boli (cancer, boli cardiovasculare sau diabet) și evidențiază legătura dintre acestea și stilul de viață, cum ar fi fumatul. A fost susținută de o mare majoritate a deputaților în Parlamentul European (578 de voturi pentru, 39 împotrivă și 15 abțineri).
Raportul Parlamentului European privind bolile netransmisibile consideră că „țigările electronice ar putea permite unor fumători să se lase progresiv de fumat”.
Acesta este un câștig major pentru industria noastră!
Pentru a doua oară în doi ani (Beating Cancer Plan - BECA, februarie 2022 și Non-Commissable Diseases - NCD, decembrie 2023), Parlamentul European recunoaște vapatul ca instrument de renunțare la fumat.
Puncte cheie ale raportului NCD:
- Raportul NCD păstrează recunoașterea de hotar a țigărilor electronice ca instrument de reducere a daunelor din raportul BECA din 2022: consideră că „țigările electronice ar putea permite unor fumători să renunțe progresiv la fumat” (punctul 17).
- Spre deosebire de raportul BECA, raportul NCD nu solicită luarea în considerare a interdicțiilor de arome pentru țigările electronice, limitându-le la produsele din tutun. În mod similar, raportul solicită doar ambalaje standardizate pentru tutun și produsele pentru fumat.
- IEVA a contrat cu succes împotriva diferitelor amendamente care cer să echivaleze impozitarea țigărilor electronice cu cea a tutunului tradițional.
- IEVA a sensibilizat Comitetul de Sănătate Publică (SANT) cu privire la rolul țigărilor electronice în renunțarea la fumat, ca parte a discuțiilor Parlamentului European privind bolile netransmisibile (BNT) și a coordonat îndeaproape cu unele organizații membre pentru a asigura un rezultat pozitiv.
Pasii urmatori:
Deși atât BECA, cât și NCD-urile sunt rapoarte nelegislative, ele transmit un semnal important Comisiei Europene înainte de o posibilă revizuire a Directivei privind produsele din tutun (TPD) și revizuirea Directivei privind accizele la tutun (TED).
Citeste raportul complet aici.