Despre Vaping

Ce este vapingul?

Vapingul înseamnă utilizarea unui dispozitiv electric (țigară electronică) pentru inhalarea unui produs de tip aerosol (vapor) obținut prin încălzirea unei soluții lichide. Acest aerosol poate sau nu să conțină nicotină. Ceea ce diferențiază vapingul este faptul că :

  • Nu conține tabac
  • Nu este obținut prin combustie (ardere), deci nu conține fum și substanțele nocive asociate acestuia.
  • Poate sau nu să conțină nicotină

Din ce sunt compuse e-lichidele?

E-lichid este numele dat lichidelor aromatizate folosite pentru umplerea cartușelor din dispozitivele de vaping. Acest lichid încălzit este cel care produce aerosolul inhalat de utilizator.

Compoziția lichidelor poate varia considerabil în funcție de brand și gama de care aparțin. Cu toate acestea, principalele ingrediente pe care le putem găsi în lichide sunt următoarele:

  • Propilen glicol
  • Glicerină vegetală
  • Arome alimentare
  • Apă demineralizată
  • Nicotină (în diverse concentrații sau concentrație zero)

Care este diferența între vaping și țigara tradițională?

Marea diferență este la nivelul riscurilor pentru sănătate. Strategia permanentă a industriei de vaping a fost satisfacerea criteriilor pentru harm reduction, lucru demonstrat de numărul tot mai mare al cercetărilor științifice independente, din care rezultă că înlocuirea fumatului cu vaping-ul aduce beneficii considerabile pentru sănătate.

Royal College of Physicians și Public Health England au concluzionat că vaping-ul este cu până la 95% mai puțin nociv decât fumatul. Din aceste motive, o persoană care devine utilizator exclusiv de produse de vaping diminuează considerabil probabilitatea de a dezvolta maladii imputabile tabacului.

Te poate ajuta vapingul să te lași de fumat?

Faptul că vapingul are un potențial cât se poate de promițător pentru persoanele care vor să renunțe la țigări a fost deja recunoscut de către diverse autorități publice din Europa. Astfel, produsele de vaping au ajutat peste 15 milioane de fumători să se oprească din fumat sau să îți reducă consumul. Dintre acestea, 6,1 milioane au renunțat la fumat ajutați de vaping, iar 9,2 milioane și-au redus consumul de tabac cu ajutorul dispozitivelor de vaping.

În Franța, Haut Conseil de la Santé Publique a concluzionat că vapingul poate fi considerat o unealtă de ajutor pentru fumătorii care vor sa renunțe la fumat, prin ușurarea simptomelor de sevraj tabagic.

*/ Farsalinos KE, Poulas K, Voudris V and Le Houezec J. “Electronic cigarette use in the European Union: analysis of a representative sample of 27 460 Europeans from 28 countries.” Addiction (2016).

*/ Avis du HCSP du 24 février 2016 Bénéfices-risques de la cigarette électronique ou e-cigarette, étendus en population générale du HCSP. http://www.hcsp.fr/Explore.cgi/avisrapportsdomaine?clefr=541

*/ Pasquereau A, Guignard R, Andler R, Nguyen-Than V. Electronic cigarettes, quit attempts and smoking cessation: a 6-month follow-up. Addiction. 2017;112(9):1620-8.)

Cât de nocivă este nicotina pentru sănătate?

Nicotina nu este un produs cancerigen sau care să cauzeze maladii cardiovasculare. Acestea sunt cauzate de compușii chimici toxici conținuți în fumul țigărilor tradiționale, precum gudronul și monoxidul de carbon, substanțe nocive pentru sănătate, dar care nu sunt prezente în dispozitivelor de vaping.

Trebuie reținut însă că produsele care conține nicotină pot provoca dependență. Acesta este motivul pentru care e-lichidele care conțin nicotină nu sunt deloc recomandate persoanelor nefumătoare. Întrucât până la urmă alegerea produsului care conține sau nu nicotină în diverse concentrații se află la consumator, este foarte importantă corecta informare și consiliere a acestuia pentru o alegere cât mai avizată.