Sondajul Ipsos despre țigările electronice, realizat atât la nivel mondial cât și în România, vine cu concluzii-dezastru pentru lupta anti-fumat
Rezultatele noului sondaj Ipsos, la care au participat 27.000 de fumători din 28 de țări, sunt foarte negative. Nu mai puțin de 74% dintre intervievați cred că țigările electronice sunt cel puțin la fel de nocive sau mai nocive decât țigările clasice, lucru care pe termen lung va duce la creșterea numărului de fumători.
Asociația Industriei de Vaping (AIV) constată cu tristețe că îndelungata campanie de fake-news la adresa vapatului din ultima perioadă își arată rezultatele. Sondajul Ipsos de măsurare a percepției populației despre țigările electronice- https://weareinnovation.global/documents/wai-ipsos-innovation-misperception-epidemic.pdf ne arată că peste 74% dintre cei intervievați consideră că țigările electronice sunt la fel de sau chiar mai nocive decât cele clasice. Fenomenul nu este unul surprinzător, în condițiile în care organizații precum ONG-urile anti-fumat au condus în ultima perioadă o veritabilă campanie de defăimare la adresa vapingului. Aceasta deși numeroase studii demonstrează potențialul ajutor pe care țigările electronice îl pot oferi persoanelor care vor să renunțe la fumat. Astfel, conform unui studiu major făcut de Public Health England, agenția de sănătate a guvernului britanic, vapatul este cu cel puțin 95% mai puțin nociv decât fumatul, pentru că aceste produse conțin doar o fracțiune din cei peste 7.000 de compuși chimici (majoritatea nocivi) ce pot fi găsiți în țigări. Este deci imperios necesar ca fumătorii adulți să fie informați si încurajați să se îndrepte către alternative precum vapatul, întrucât tranziția la produsele respective reduce în mod semnificativ problemele de sănătate pentru fumători, prin expunere mult mai redusă la carcinogeni și toxine.
Din păcate, instituții cu pretenții de profesionalism și autoritate în domeniul sănătății publice, precum Organizația Mondială a Sănătății, s-au lăsat prinse în această horă absurdă și au lansat recent informații false, infirmate ulterior de fact-check-eri: https://www.dailymail.co.uk/health/article-13288589/world-health-organization-slammed-twitter-fake-news-vaping.html . Această epidemie alarmantă de fake-news nu face altceva decât să perpetueze îmbolnăvirile din cauza fumatului. Culmea, autorii morali ai acestei situații sunt tocmai organizațiile care ne asigură zilnic că pun pe primul plan interesele fumătorilor.
Cifrele înregistrate în cadrul acestui studiu în România nu fac decât să întregească imaginea dezastrului. Nu mai puțin de 72% dintre români consideră că vapatul este la fel de nociv sau mai nociv decât fumatul. Rezultatul? Întrucât țigările electronice sunt un produs-alternativă la fumat, nu unul de sine stătător, utilizatorii de produse de vapat se întorc la fumat dacă li se tot repetă că e vorba de una și aceeași poveste. Că afirmațiile noastre nu sunt simple alarmisme o arată chiar statisticile oficiale. Fumatul de țigări a crescut în România comparativ cu anul 2017, conform Eurobarometrului Special nr. 506 din 2021. Numărul de fumători în România a ajuns la peste 31% versus 28% în 2017. Această rată a fumatului este cu mult peste media de fumători din UE, de doar 23%.
Țări precum Marea Britanie, Franța sau Italia sunt cele cu procentajele cele mai reduse de consumatori care consideră că vapatul și fumatul fac la fel de mult rău. Acest lucru nu este surprinzător, întrucât e vorba tocmai de țările care au redus cu succes prevalența fumatului, prin ușurarea accesului la produse alternative precum țigările electronice, însoțite de informații exacte despre profilul lor mai redus de risc. Marea Britanie, țara care a redus rata fumatului la 12% în 2020, permite doctorilor să recomande țigara electronică ca unealtă de renunțare la fumat. Ministerul Sănătății Publice din Anglia a lansat în aprilie 2023 programul ”Swap To Stop” (”Schimbă de pe țigări ca să te oprești„), prin care peste de un milion de fumători din Marea Britanie vor primi un kit care conține o țigară electronică și arome, pentru a renunța la fumat prin trecerea la vapat.
Instituțiile de sănătate publică din România trebuie să iasă din paralizia care caracterizează măsurile anti-fumat din ultimii ani. Cifrele îngrijorătoare din Sondajul Ipsos, precum și creșterea continuă a numărului de fumători din România ar trebui să fie ultimul avertisment. Comunicarea către public a faptului că țigările electronice sunt mai puțin nocive decât țigaretele, precum și educarea fumătorilor referitor la posibilitatea de a renunța cu ajutorul vapatului trebuie să devină politici de bază în lupta autorităților române împotriva fumatului.
Cu respect,
Președinte AIV - Ciprian Boboi