Un dialog real pentru o reglementare mai eficientă
Sute de mii de români folosesc deja vapingul pentru a putea renunța la fumat, a reduce consumul lor de tutun, sau a evita revenirea la tabac. Cu o reglementare corectă, vapingul poate constitui un aliat de bază al autorităților publice în combaterea fumatului. Pentru ca această oportunitate de îmbunătățire a sănătății publice să poată fi exploatată, e necesar un dialog deschis între toate părțile interesate : ministere și instituțiile cu atribuții pe sănătate, economie și finanțe, parlamentari, doctori, producători, distribuitori, asociațiile consumatorilor și orice alte entități care au ceva constructiv de spus în acest domeniu.
Asociația Industriei de Vaping își dorește să devină un veritabil partener al instituțiilor statului cu atribuții în zona de sănătate publică și să contribuie la o schimbare în bine privind politicile de reglementare a produselor de vaping, prin susținerea dezvoltării unui cadru legislativ bazat pe studii și cercetări științifice independente, și nu pe prejudecăți și asocieri nepotrivite. Dorim să punem la dispoziția autorităților întregul nostru know-how și expertiza asociațiilor noastre, în interesul cetățenilor din România și Uniunea Europeană.
Îmbunătățirea vizibilității produselor de vaping
Regulile aplicabile vapingului în România sunt trasate de Directiva Europeană care a fost inițial scrisă pentru țigaretele de tutun, și ca atare este restrictivă și inadecvată. Acest tip de aplicare a Directivei este contraproductivă întrucât nu le pune la dispoziție fumătorilor adulți toată informația de care au nevoie referitor la vaping, modul de folosire al acestor produse și opțiunile pe care le au ca și consumatori.
Asociația Industriei de Vaping consideră că o reașezare mai adecvată a acestor reguli referitor la publicitatea produselor de vaping ar fi o reașezare în favoarea fumătorilor adulți și a unei informări corecte și benefice pentru sănătatea acestora.
Dezvoltarea unei campanii de informare în parteneriat cu autoritățile publice
În lupta conta tabagismului, instituțiile de sănătate ar trebui să informeze pe tot parcursul anului fumătorii adulți referitor la opțiunile pe care le au pentru a putea renunța la țigări cât mai ușor și fără să aibă excesiv de mult de suferit din cauza sevrajului tabagic.
AIV se pune la dispoziția autorităților de sănătate pentru realizarea și difuzarea unei campanii care să le explice fumătorilor care sunt alternativele mai puțin nocive decât fumatul și modul în care vapingul poate fi o unealtă folositoare pentru a-i ajuta să renunțe la fumat.
Simplificarea regulilor de folosire a produselor de vaping în spațiile publice
Spre deosebire de țigări, vapingul nu emite fum ci doar vapori, din care nici un element nu a fost dovedit ca fiind nociv pentru persoanele din jurul vaperului. Restricțiile aflate în vigoare sunt ambigue, mențin confuzia între vaping și tabac și transmite mesaje contradictorii consumatorilor.
Asociația Industriei de Vaping propune o simplificare a regulilor, prin transferarea către angajatori a deciziei de a lăsa sau nu angajații lor să folosească produse de vaping în spații comune, la fel cum e cazul în baruri și restaurante.
Păstrarea accesibilității produselor de vaping
Pe lângă problemele de sănătate, un alt motiv pentru care mulți fumători trec de la țigări la vaping este realizarea de economii. Din această cauză, un preț excesiv ar putea să-i descurajeze pe mulți fumători de la a face tranziția către vaping, sau chiar să-i facă pe unii utilizatori să se întoarcă la fumat, cum s-a întâmplat în alte țări datorită suprataxării vapingului.
Asociația Industriei de Vaping propunere menținerea vapingului ca alternativă mai sănătoasă dar și mai necostisitoare ca fumatul, și atrage atenția autorităților publice referitor la riscurile de taxare excesivă a produselor de vaping.