EURACTIV: Cât de eficiente sunt politicile UE în lupta împotriva tutunului? Provocări și oportunități în lupta împotriva fumatului în UE

      Într-adevăr, fumatul este cauza principală a cancerului care poate fi prevenit, reprezentând 27% din toate tumorile, precum și un număr semnificativ de boli cardiovasculare și probleme respiratorii. Și în timp ce fumătorii caută în primul rând nicotina, arderea tutunului este principalul motor din spatele acestor cifre uluitoare. Potrivit IARC (Agenția Internațională pentru cercetarea cancerului), tutunul combustibil conține mai mult de 70 de substanțe cancerigene și 7000 de substanțe foarte toxice.

         Cu toate acestea, în ciuda amplorii uluitoare a acestei urgențe de sănătate publică, Europa nu are în prezent o abordare unificată pentru combaterea fumatului. Eforturile de reglementare ale Comisiei Europene, bazate în principal pe creșterea nivelurilor de impozitare și a interdicțiilor, eșuează, mai ales când vine vorba de fumătorii înrăiți care se luptă să renunțe.

           Această situație prezintă un risc real pentru obiectivele evidențiate în Planul European de Combatere a Cancerului și necesită un răspuns pragmatic, prompt și decisiv.

           Recunoscând provocarea formidabilă a renunțării, strategiile de reducere a riscurilor care vizează eliminarea țigărilor combustibile au apărut încet ca principala cale de urmat. Regatul Unit a condus calea în implementarea acestei abordări – iar știința susține pe deplin strategia lor. O revizuire Cochrane din 2022 a examinat 40 de studii cu un total de 22.052 de participanți și a concluzionat că țigările electronice cu nicotină au îmbunătățit semnificativ ratele de încetare în comparație cu metodele farmaceutice convenționale. Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză: nicotina este cel mai utilizat medicament din lume pentru a determina fumătorii să renunțe. Studiile au demonstrat că, pe o perioadă de doi ani, utilizarea țigărilor electronice a fost în esență lipsită de efecte adverse și nu s-a găsit nicio dovadă care să sugereze că utilizarea vaporilor cu nicotină a avut un efect negativ asupra sănătății utilizatorilor.

             Dar revizuirea Cochrane nu este nici măcar cel mai recent studiu care înlătură unele mituri pe care le-ar putea avea autoritățile de reglementare cu privire la vapat. În februarie 2023, prestigiosul jurnal Nature Medicine a publicat o lucrare care arată o creștere cu 10-15% a ratelor de renunțare la fumat asociate cu utilizarea țigărilor electronice atât în Marea Britanie, cât și în SUA. Fumătorii care au vaporizat frecvent (utilizatori duali) au avut o șansă semnificativ mai mare să renunțe la fumat decât fumătorii care nu au vaporizat. Chiar și Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a raportat că fumătorii sunt mai predispuși să folosească țigările electronice în scopul renunțării la fumat decât orice alt produs, inclusiv medicamentele aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Articolul a confirmat, de asemenea, că vapingul este cu 95% mai puțin toxic în comparație cu tutunul combustibil.

             Descoperirile lucrării “Nature” au fost confirmate chiar luna trecută de o analiză Cochrane, care a arătat că țigările electronice sunt la fel de eficiente în a ajuta oamenii să renunțe la fumat ca si alte substante, precum vareniclina și citizina. Datele au arătat că, pentru fiecare 100 de persoane, 10 până la 19 sunt susceptibile să renunțe la fumat folosind vapatul; 12 până la 16 prin utilizarea vareniclinei; și 10 până la 18 prin utilizarea citizinei.

             În acest context, devine clar că respingerea potențialului vapatului de a ajuta sa renunțe la țigări pe fumătorii întăriți nu mai este sustenabilă nici din perspectivă clinică, nici științifică.

            Ca atare, trebuie făcută o distincție clară între măsurile care vizează preventia de la fumat – cum ar fi interdicțiile și taxele – și măsurile care îi ajută pe fumătorii existenți să renunțe. Vapatul trebuie să fie recunoscut nu doar ca un instrument crucial pentru reducerea consumului de țigări în rândul fumătorilor înrăiți, ci și ca un ajutor valoros în călătoria către renunțarea completă la fumat.

            Datele nu mai pot fi ignorate și ar trebui luate în considerare cu seriozitate maxima la nivel european pentru a implementa măsuri eficiente de control al tutunului și pentru a reduce substanțial cifrele de mortalitate excesivă.

Link articol complet aici.