Directiva privind acciza la tutun: IEVA analizează propunerea provizorie a Comisiei

IEVA a obținut proiectul de propunere conceput de Comisie. Acest document confirmă informațiile anterioare conținute în evaluarea de impact a Comisiei: produsele de vapat vor intra în domeniul de aplicare al directivei privind accizele la tutun, care va introduce o acciză obligatorie pentru e-lichide.

Puncte cheie ale propunerii Comisiei:

Definiția e-lichidelor - Descrise ca „lichide [...] care sunt destinate a fi utilizate în țigări electronice sau dispozitive similare de vaporizare”;

Taxa pe volum, ad valorem sau ambele - statele membre ar putea alege între o accize bazate pe volum, o impozitare ad valorem sau o combinație a ambelor;

0,10€/ml sau 20% din prețul de vânzare cu amănuntul - Rata minimă ar fi stabilită la 0,10€/ml sau 20% din prețul de vânzare cu amănuntul pentru e-lichidele cu o concentrație de nicotină mai mică de 15mg/ml și 0,30€/ml sau 40% a prețului de vânzare cu amănuntul pentru e-lichide cu o concentrație mai mare;

Taxa pe zero nicotină și în funcție de concentrația de nicotină - Comisia ar impune impozitarea e-lichidelor cu zero nicotină pentru a reduce practicile diy.

Mecanismul puterii de cumpărare - Aceste rate minime ale accizelor ar fi ajustate periodic la puterea de cumpărare a statelor membre.

Analiza initiala:

Până când propunerea Comisiei rămâne neschimbată, IEVA este încurajată de nivelul de 0,10 EUR/ml ca rată minimă (ne temeam că ar fi fost sugerată o rată mai mare). Cu toate acestea, opțiunea ad-valorem trebuie opusă, deoarece nu este potrivită pentru produsele de vaping: complex de gestionat și controlat pentru autoritățile fiscale naționale, împovărătoare pentru IMM-urile de vaping, ineficientă în combaterea piețelor ilegale. Vapatul, spre deosebire de tutunul tradițional, este compus dintr-o constelație de zeci de mii de produse.

IEVA a organizat un grup de lucru cu membri pe 24 noiembrie pentru a prezenta caracteristicile cheie ale propunerii de proiect, a explicat consecințele sale potențiale și a adunat feedback de la membri.

Pasii urmatori:

Planificată inițial pe 7 decembrie, publicarea propunerii Comisiei a fost amânată pentru primul trimestru al anului 2022. Odată publicată, Consiliul UE, format din toate cele 27 de state membre, o va discuta, va sugera modificări și, în cele din urmă, o va adopta. Deoarece această directivă se referă la impozitare, este necesară unanimitatea pentru adoptarea textului. Parlamentul va fi consultat, dar avizul său nu este obligatoriu și Consiliul nu este obligat să-l ia în considerare.

IEVA își va continua eforturile de advocacy pentru a promova diferențierea între fumat și vaping. Secretariatul și Consiliul IEVA se vor întâlni la începutul lunii decembrie cu cabinetul comisarului Gentiloni (responsabil cu economie, inclusiv impozitare) pentru o discuție ulterioară și își vor exprima cele mai profunde preocupări cu privire la opțiunea ad valorem.