Membrii Parlamentului European rămân împărțiți în privința vapatului, dar potențialul de reducere a efectelor nocive castiga teren.
Pe 30 noiembrie, Parlamentul European a organizat un atelier intitulat „Produse noi din tutun și efectele lor asupra sănătății”. La eveniment, sponsorizat de europarlamentarul portughez Sara Cerdas (S&D), au participat patru profesioniști din domeniul sănătății și oameni de știință și au participat deputați din diferite grupuri politice. Nu este surprinzător că atât oamenii de știință, cât și europarlamentarii au fost împărțiți în privința vapatului.
Dr. Elke Pieper, de la Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor, a subliniat reducerea puternică a substanțelor nocive din țigările electronice, confirmând reducerea cu 90 până la 95% a expunerii la acele substanțe în comparație cu tutunul combustibil. Dr. Charlotta Pisinger de la Universitatea din Copenhaga, pe de altă parte, a fost foarte critică la adresa vapatului: ea a susținut că nu aduc niciun beneficiu fumătorilor care încearcă să renunțe, că există „dovezi tot mai mari ale nocivității lor și puține dovezi pro reducere”, iar faptul că prezentarea țigărilor electronice ca o alternativă la fumat a fost o „dorință”, deoarece prevalența utilizării duble a fost ridicată.
Printre europarlamentarii care au luat cuvântul, Romana Jerković (Socialiști și Democrați - S&D, Croația) și Alessandra Moretti (S&D, Italia) au fost sceptice în ceea ce privește potențialul de harm reduction al vapingului și au evidențiat dependența de nicotină pe care se presupune că o întăreste. Pe de altă parte, Peter Lundgren (Conservatori și Reformiști europeni - ECR, Suedia) și Pietro Fiocchi (ECR, Italia) au subliniat că produsele noi din tutun reprezintă o soluție realistă în lupta împotriva cancerului și pentru reducerea ratelor de fumat, în timp ce Kateřina Konečná (Stânga - extrema stângă, Cehia) a cerut ca produse noi să fie disponibile pentru populațiile defavorizate.
Pasii urmatori:
• Evenimentul confirmă faptul că grupurile politice din Parlamentul European rămân împărțite în ceea ce privește abordarea lor față de vaping și reducerea efectelor nocive. IEVA își va continua eforturile de a promova politici bazate pe știință și alternative de reducere a noxelor la tutunul combustibil.