Mai jos puteți vedea o serie de mituri pe care le auziți probabil despre vaping în viața de zi cu zi, și ce spun studiile științifice despre acestea.

Mit #1: Vapingul este la fel de nociv ca și fumatul

REALITATEA: Vapingul este cu cel puțin 95% mai puțin nociv decât fumatul conform Public Health England, o agenție de sănătate a guvernului britanic, pentru că produsele de vaping conțin doar o fracțiune din cei peste 7.000 de compuși chimici (majoritatea nocivi) ce pot fi găsiți în țigări. Profesorul Peter Hajek, de la Queen Mary University London și autor independent al studiului citat mai jos spune: „Interpretarea dovezilor de ordin științific ne arată că fumătorii care trec la vaping elimină aproape toate riscurile pe care fumatul le prezenta la adresa sănătății lor. Fiecare fumător are nevoi diferite și i-aș sfătui să nu renunțe la vaping dacă prima experiență cu acest tip de produs nu e pozitivă. S-ar putea să fie nevoie de mai multe încercări cu diferite produse de vaping până la găsirea celui potrivit.”

Sursă: https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review

Mit #2: Vapingul nu îi ajută cu adevărat pe fumători să se lase de fumat

REALITATEA: Două studii foarte importante apărute în 2019 demonstrează că vapingul este e o metodă eficientă de renunțare la fumat. Astfel, un studiu clinic major cu 900 de participanți, finanțat de New England Journal of Medicine, a demonstrat ca dispozitivele de vaping sunt de două ori mai eficiente în a-i ajuta pe fumători să renunțe la fumat, în comparație cu metodele standard de renunțare la fumat (nicotine replacement therapy – NRT).

Sursă: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1808779

Acesta a fost urmat în mai 2019 de apariția unui studiu al Cancer Research UK care demonstrează că vapingul poate dubla  rata de succes a persoanelor care încearcă să renunțe la fumat. Conform acestui studiu care a colectat datele a peste 19.000 de persoane care au încercat să renunțe la fumat pe o perioadă de 12 luni, în intervalul 2006-2018, userii care folosesc vapingul au o incidență mărită cu 95% de renunțare la fumat comparativ cu cei care nu folosesc nici o metodă de renunțare la fumat.

Sursă: https://www.reuters.com/article/health-ecigarettes/e-cigs-can-double-success-rates-of-quitting-smoking-uk-study-finds-idUSL5N22Y3T3

Aceste studii sunt validate și de cifrele existente la nivelul Uniunii Europene, care arată că peste 15 milioane de cetățeni au redus cantitatea de țigări fumate sau au renunțat la fumat datorită vapingului. Dintre aceștia, 6,1 milioane s-au oprit din fumat datorită produselor de vaping, în timp ce 9,2 milioane au redus numărul de țigări fumate în urma folosirii vapingului.

Surse:  https://reason.com/2016/06/27/eu-survey-finds-e-cigarettes-helped-mill/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27338716

Mit #3: Vapingul  îi determină pe minori să se apuce de fumat și normalizează ideea de fumat pentru aceștia

REALITATEA: Creșterea în popularitate a produselor de vaping nu a dus la o creștere demonstrabilă științific a numărului de minori care se apucă de fumat. Un studiu publicat la începutul lunii aprilie de un consorțiu condus de Cardiff University și finanțat de National Institute for Health Research, cu participarea a 250.000 de tineri între 13 și 15 ani, arată că vapingul nu adus la vreo mărire a numărului de fumători și că numărul de persoane minore care fumează se află în continuă scădere.  Dr. Graham Moore, conducător al Centre for the Development and Evaluation of Complex Interventions for Public Health Improvement, declară: „Concluziile studiului arată că temerile de o mărire a consumului de tabac la tineri din cauza vapingului sunt nefondate. Într-adevăr, modul în care dispozitivele de vaping sunt vândute și consumate trebuie monitorizat în continuare, pentru a vedea cum afectează persoanele tinere. Cu toate acestea, studiul demonstrează succesul efortului de reducere a fumatului între persoanele tinere în ultimii 20 de ani și arată că nu există vreo dovadă ca vapingul ar acționa împotriva acestui trend.”

Sursă: https://www.theguardian.com/society/2019/apr/01/e-cigarettes-do-not-normalise-smoking-for-young-people-study?CMP=Share_iOSApp_Other

Mit #4: Vapingul cauzează fumat pasiv pentru persoanele aflate în apropierea vaperilor, motiv pentru care folosirea lor în spațiile publice trebuie interzisă la fel ca și fumatul.

REALITATEA: Spre deosebire de țigări, care emit fum prin ambele capete, atât către consumator cât și către cei din jur, dispozitivele de vaping nu emit decât către capătul folosit de vaper. Ca atare, la cei de lângă un vaper nu ajunge decât aerosolul expirat de către acesta. Cercetările științifice în acest sens nu au identificat nici un efect nociv al inhalării de către alte persoane a vaporilor proveniți de la dispozitivele de vaping, lucru care demontează nevoia interzicerii folosirii lor în spațiile publice. Acest lucru este foarte clar explicat în documentul de strategie în privința vapingului publicat de  Cancer Research UK în 2016: „Nu există nici o justificare pentru interzicerea folosirii la interior sau în spațiile publice a dispozitivelor de vaping, întrucât nu există vreo bază pentru  a susține că e nociv pentru persoanele din jur prin second-hand sau pentru a susține că normalizează fumatul. Vaporii respectivi pot conține urme de substanțe intoxicante, însă acestea sunt la nivele cu mult mai joase decât cele din țigări și nu există vreo dovada care să indice fumat pasiv. Acest gen de interdicții nu sunt necesare și riscă să transmită mesajul că vapingul e la fel de nociv ca și fumatul și acest lucru ar putea să descurajeze anumite persoane de la a încerca renunțatul la fumat.”

Surse: https://www.cancerresearchuk.org/sites/default/files/e-cigarette_briefing_nov_2016_final.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26576834

Aceste aspecte au fost reluate  în 2018 în documentul de strategie publică  al Public Health England, care prezintă cele mai recente studii efectuate în domeniu și  concluzionează că nivelul de expunere la substanțe nocive al persoanelor aflate în apropierea vaperilor este la nivel non-detectabil în comparație cu cel provenit de la țigările clasice.

Sursă:https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/684963/Evidence_review_of_e-cigarettes_and_heated_tobacco_products_2018.pdf

Mit #5: Substanțele folosite la vaping conțin carcinogeni și sunt periculoase  

REALITATEA: Spre deosebire de țigări, vaporii emanați de dispozitivele de vaping nu conțin gudron sau monoxid de carbon, două dintre cele mai nocive elemente din țigări. Anumite substanțe din fumul de țigară există și în vaporii de la vaping, dar in cantități mult mai scăzute.  Din aceste motive, folosirea dispozitivelor de vaping chiar și pe termen lung este mult mai sigură decât fumatul. Unul dintre cele mai relevante studii este cel realizat în 2017 de către un consorțiu condus de University College London și finanțat de către Cancer Research UK, primul studiu făcut în lumea reală și nu în laborator, pe un grup de 181 de foști fumători. Studiul arată că nivelul de substanțe chimice toxice din corpul foștilor fumători care au trecut la produse de vaping este mult redus în comparație cu fumătorii. Prof. Kevin Fenton, director național de sănătate la Public Health England, a declarat: „Acest studiu oferă noi dovezi că tranziția la produse de vaping poate reduce în mod semnificativ problemele de sănătate pentru fumători, prin expunere mult mai redusă la carcinogeni și toxine.”

Surse: https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/long-term-vaping-far-safer-than-smoking-says-landmark-study/

https://annals.org/aim/article-abstract/2599869/nicotine-carcinogen-toxin-exposure-long-term-e-cigarette-nicotine-replacement

Mit #6: Instituțiile de stat și din domeniul sănătății sunt împotriva vapingului, deci înseamnă că vapingul e nociv

REALITATEA: Numeroase instituții de stat sau non-profit cu atribuții în domeniul sănătății din întreaga lume susțin rolul pozitiv pe care vapingul îl poate avea în viața fumătorilor. Public Health England, agenție-cheie de sănătate a statului englez, a reiterat în documentul său de strategie în domeniul vapingului lansat în 27 februarie 2019 aceeași poziție pe care a subliniat-o în ultimii 5 ani, și anume că Vapingul poate juca în continuare un rol major în îmbunătățirea sănătății publice.

Sursă: https://www.gov.uk/government/publications/vaping-in-england-an-evidence-update-february-2019/vaping-in-england-evidence-update-summary-february-2019#vaping-in-young-people

Această poziție este împărtășită de către Cancer Research UK, una dintre cele mai importante instituții non-profit din Marea Britanie pe problema cancerului, care în documentul său de strategie precizează că Dovezile științifice de până acum arată că produsele de vaping sunt mult mai puțin nocive decât tabacul și pot ajuta fumătorii să reducă fumatul sau chiar să renunțe la el.

Sursă: https://www.cancerresearchuk.org/about-us/we-develop-policy/our-policy-on-preventing-cancer/our-policy-on-tobacco-control-and-cancer/uk-e-cigarette-research-forum

O poziție similară pe această problemă este luată de Haut Conseil de la Sante Publique din Franța, care în raportul său pe vaping precizează că: „Vapingul poate fi considerată on bună unealtă de reducere a sevrajului tabagic pentru persoanele care vor sa renunțe la consumul de tabac.”

Link: http://inpes.santepubliquefrance.fr/10000/themes/tabac/cigarette-electronique/questions-reponses.asp

Cea mai recentă luare de poziție pe această temă este cea a Ministerului de Sănătate din Noua Zeelandă, care a lansat in această lună un nou website care îi încurajează pe fumători să facă tranziția la vaping ca o modalitate de a renunța la fumat.  Lansarea website-ului va fi urmată de o campanie TV și online.

Sursă: https://www.beehive.govt.nz/release/new-vaping-quit-smoking-website-launches

Mit #7: Industria vapingului nu este reglementată iar produsele de vaping pot conține substanțe periculoase 

REALITATEA: Industria vapingului din România trebuie să se conformeze prevederilor din Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE)și este aplicabilă în statele membre UE începând cu 20 mai 2016. Această directivă  stabilește cerințe în materie de siguranță, calitate și notificare. Totodată, industria de vaping a militat permanent, prin intermediul Asociației Industriei de Vaping, pentru introducerea unor standarde de producție cât mai puternice, conform regulamentelor UE din capitolele de “Product Safety Regulation,’ și „Classification, Labelling and Packaging Regulation”. Sursă: https://ec.europa.eu/health/tobacco/products_ro