Vapingul din România supus unui asediu furibund

După cum bine știți cu toții, în ultimul an vapingul a fost supus în România unui asediu furibund: preluări răuvoitoare și de multe ori de-a dreptul false ale unor știri din străinătate, exagerări și neadevăruri transmise pe toate canalele în care vapingul era echivalat cu fumatul, și lista poate continua, o cunoașteți cu toții, vapingul a devenit cel mai mare rău din lume, în ciuda faptului că a ajutat milioane de oameni din UE să renunțe la fumat (6,1 milioane doar în UE, conform unui raport al Comisiei Europene). Totul a culminat cu proiectul de lege aflat actualmente în discuție în Comisiile de la Parlament, în care, sub acoperirea unor noi prevederi anti-țigări, se propun însă și noi restricții referitoare la expunerea, promovarea și sponsorizarea vapingului și se promovează o definiție absolut fantezistă a sa (aparent, vapingul despre care Public Health England spune că e cu 95% mai puțin nociv decat țigara, este conform acestei definiții același lucru cu fumatul).

În centrul tuturor acestor eforturi s-a aflat permanent Coaliția 2035- Fără Tutun, condusă de Ramona Brad, care a acuzat industria (inclusiv Asociația Industriei de Vaping) că ar avea alegături cu Big Tobacco și a perpetuat diverse atacuri la adresa noastră. În paralel, dânsa și-a clamat permanent independența de orice fel de interese, eforturile Coaliției fiind finanțate de către Bloomberg Philanthropies și Campaign for Tobacco – Free Kids. Surprize, surprize, ce am aflat cu toții în această dimineață? Că Michael Bloomberg, marele luptător anti-vaping, se află printre principalii finanțatori ai Hava Health, companie care în curând va lansa Hale, un dispozitiv vaporizator aflat în proces de aprobare la Food and Drug Administration în State, poziționat ca ”smoke cessation device” (dispozitiv de renunțare la fumat). Deci Coaliția 2035 conduce în România eforturile de scoate de pe piață vapingul, finanțată de fundația unui miliardar care face eforturi să introducă pe piață un nou vaporizator la concurență cu cei pe care luptă acum sa-i elimine.

Ca să fim sinceri, în mod normal ar fi fost puțin amuzant că o organizație care susține că luptă pentru drepturile cetățenilor de a fi protejați de vaping (?!?!?) e finanțată de cineva care abia așteaptă să introducă un nou dispozitiv de vaping pe piață, odată ce aceasta va fi fost curățată de concurență. Din păcate, e doar tragic, în condițiile în care aceste interese au ajuns sub masca ”anti-fumatului” până în Parlament.

E aproape măgulitor că România a devenit o piesă pe tabla de șah a acestei lupte pentru cine va ajunge să domine piața vapingului. Din păcate, în această luptă cel mai mult au de suferit întocmai oamenii care au cea mai mare nevoie de noi- persoanele care vor să renunțe la tabac, sau care caută o alternativă mai puțin nocivă precum vapingul, precum și industria independentă de vaping din România, care se numără printre pionierii acestui trend în țara noastră și în lume.

Vom urmări cu mare atenție parcursul acestor inițiative si vom fi prezenti la orice dezbatere pe aceasta temă, în Parlament și în spațiul public, mai ales acum că ne este foarte clar cine se afla in spatele acestei ofensive și care este scopul său și vă mulțumim tuturor pentru sprijinul din aceste zile: împreună suntem mai puternici.