Reglementări privind bateriile: bateriile tigarilor electronice vor fi detașabile și înlocuibile din toamna anului 2025 (cel mai devreme)

Parlamentul European și Consiliul UE (Statele Membre) au ajuns la un acord înainte de Crăciun cu privire la regulamentul Bateriilor, un act legislativ care impune reguli specifice bateriilor introduse pe piața europeană. Obiectivul este de a le face sigure, circulare și mai durabile. Regulamentul impune ca bateriile tuturor dispozitivelor portabile, inclusiv bateriile pentru țigări electronice, să fie detașabile și înlocuibile de către utilizatorii finali. Utilizarea adezivului pentru fixarea bateriilor în dispozitiv nu va mai fi permisă.

Aceste prevederi vor avea impact asupra dispozitivelor de vaporizare de unică folosință și ar putea împiedica plasarea lor pe piață (cu excepția cazului în care bateriile pot fi îndepărtate). Comisia Europeană va fi împuternicită să adopte derogari pentru a scuti unele produse de cerințele de detașare și înlocuire, dar este puțin probabil ca produsele destinate vapatului să beneficieze de astfel de scutiri. Astfel de derogari pot fi adoptate numai pentru a reflecta evoluțiile tehnice și ale pieței și numai dacă amovibilitatea provoacă îngrijorări pentru siguranța utilizatorilor finali.

Pasii urmatori:
În urma negocierilor și a acordurilor provizorii, textul legislativ (odată consolidat) va fi supus votului final la Consiliu, precum și într-o sesiune plenară a Parlamentului European. Acest lucru este de așteptat să se întâmple în februarie sau martie. Odată publicat în Jurnalul Oficial al UE, regulamentul va fi direct aplicabil în legislația națională la șase luni de la intrarea sa în vigoare (septembrie sau octombrie 2023 - TBC). Prevederile referitoare la demontabilitatea bateriilor permit o perioadă de implementare de 24-48 de luni. Aceasta înseamnă că cerințele de detașare și înlocuire s-ar aplica cel mai devreme din toamna anului 2025.