Reglementarea privind ambalajele și deșeurile de ambalaje: legiuitorii au început să discute despre reutilizarea și reciclarea ambalajelor

unnamed (5).jpg

 

     În urma publicării propunerii Comisiei de regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR) în noiembrie 2022, Parlamentul European și statele membre au început să discute modificările aduse textului. Europarlamentarul belgian Frédérique Ries (Renew Europe) a fost numită raportor pentru propunere în cadrul Comisiei pentru Mediu și Sănătate Publică (ENVI) a Parlamentului European. Propunerea de ambalaje și deșeuri de ambalaje face parte din inițiativele de politică European Green Deal și este privită ca o inițiativă emblematică de către instituțiile europene.
 
     Împreună cu vicepreședintele executiv al Comisiei Frans Timmermans, raportorul PE Frédérique Ries este un susținător al campaniei WeChooseReuse, o inițiativă care solicită o tranziție la sisteme de ambalare reutilizabile. În calitate de raportor pentru Directiva privind plasticul de unică folosință în 2018, ea a stabilit obiective foarte ambițioase pentru limitarea utilizării produselor din plastic de unică folosință, atrăgând criticile industriei. Ea a susținut că țările industrializate ale UE ar trebui să fie „printre primele” care sunt „autosuficiente în gestionarea deșeurilor”. Ries a fost strâns implicat în negocierile TPD2 și destul de favorabil unei abordări de reducere a riscurilor.
 
     PPWR prevede că toate ambalajele trebuie să fie reciclabile până în 2030 și că ambalajele din plastic trebuie să fie fabricate dintr-un procent minim de material reciclat (35% până în 2030, 65% până în 2040). Este posibil ca aceste prevederi să se aplice ambalajelor utilizate de industria vapingului, inclusiv sticlelor de e-lichid. Păstăile preumplute cu e-lichid par, de asemenea, să fie considerate ambalaje în conformitate cu PPWR (Articolul 3, alineatele 1.c și 1.e).

Pasii urmatori:

IEVA lucrează în prezent la o analiză amănunțită a textului și a impactului acestuia asupra sectorului vapingului.
Este de așteptat ca europarlamentarul Ries să-și publice proiectul de raport privind PPWR în februarie, care va sta la baza propunerilor de amendamente ale altor deputați europeni. Statele membre își propun să își finalizeze poziția până în toamna anului 2023. Cadrul de reglementare privind știrile ar putea fi aplicabil cel mai devreme în primăvara anului 2025.

Propunerea Comisiei https://environment.ec.europa.eu/publications/proposal-packaging-and-packaging-waste_en
Campanie WeChooseReuse https://www.breakfreefromplastic.org/2022/10/13/civil-society-businesses-and-cities-put-pressure-on-the-eu-to-choose-reuse-for-the-reduction-of-packaging-waste-and-pollution/