Raport privind bolile netransmisibile: votul amânat pentru 7 noiembrie; Potențialul de renunțare la fumat al țigărilor electronice este de așteptat să fie recunoscut

     Comisia de Mediu a Parlamentului European (ENVI) și-a amânat votul cu privire la raportul din proprie inițiativă privind bolile netransmisibile (BNT), programat inițial pentru 24 octombrie pentru la 7 noiembrie 2023. Pentru a reaminti, raportul BNT își propune să îmbunătățească, printre altele, , la prevenirea bolilor legate de tutun și solicită Comisiei Europene „să pună în aplicare măsuri pentru a ajuta consumatorii de tutun să renunțe”.

     Secretariatul IEVA a reușit să obțină versiunea finală a amendamentelor depuse de europarlamentari și poate confirma faptul că raportul 2022 Beating Cancer (BECA) conform căruia „țigările electronice ar putea permite unor fumători să se lase progresiv de fumat” este păstrată în raport. Raportul nu menționează nicio propunere de interzicere a aromelor de țigări electronice (care vizează doar produsele din tutun). Cu toate acestea, subliniază faptul că țigările electronice, alături de produsele din tutun încălzit, ar trebui să fie acoperite de o viitoare actualizare a recomandării Consiliului din 2009 privind mediile fără fumat. Acesta din urmă este evidențiat și în raportul BECA.

     Dacă votul se desfășoară fără probleme (și ar trebui!), acest raport va fi un alt rezultat de succes pentru sectorul nostru, cu recunoașterea vapatului ca instrument de reducere a efectelor nocive - consacrat, pentru a doua oară într-un raport al Parlamentului European.

Pasii urmatori:
     Starea actuală a negocierilor privind raportul este pozitivă pentru industria vapingului: deși raportul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, recunoașterea potențialului de renunțare la fumat al țigărilor electronice va influența cel mai probabil viitoarea legislație a UE care va fi întreprinsă de noua Comisie în 2024, cum ar fi Directiva privind produsele din tutun (TPD).
 
     IEVA rămâne în contact cu principalii deputați europeni pentru a se asigura că aceste amendamente finale sunt asigurate și aprobate în timpul votului în plen (în decembrie TBC).
Recomandarea Consiliului Link privind mediile fără fumat
Link raportul BECA