PPWR: Negociatorii europeni ajung la un acord privind reglementarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje

     Negociatorii Parlamentului European și ai Președinției belgiene (reprezentând statele membre) au ajuns la un acord provizoriu privind Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje la 4 martie. Textul final susține următoarele cerințe pentru o cantitate minimă de material reciclat în ambalaje din plastic: 35% până în 2030 și 65% până în 2040. Această obligație se va aplica sticlelor de e-lichid.

     Textul este complex și include multe dispoziții care solicită Comisiei să adopte măsuri de „urmărire”, astfel încât punerea în aplicare va trebui, de asemenea, monitorizată îndeaproape.

    La 15 martie, Consiliul a aprobat în mod oficial acordul. Parlamentul a programat să aprobe textul într-un vot în plen pe 22 aprilie.


Pasii urmatori:

  • Deși s-a ajuns la un acord, textul nu este de așteptat să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE înainte de cateva luni (din cauza alegerilor europene). Statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a se conforma noilor obligații - așa că cerințele nu vor intra înainte de T2/T3 2026.