Poziția industriei de vaping din Romania, cu privire la relatările senzaționaliste care aduc mari deservicii sănătății publice

Asociația Industriei de Vaping din România (AIV), dorește să facă o serie de precizări, referitor la modul în care cazurile de îmbolnăvire semnalate de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, care aparent au în comun o ”misterioasă” boală de plămâni (așa cum a fost denumită de acest material BBC – https://www.bbc.com/news/world-us-canada-49452256), au fost prezentate de mass-media românească și de anumite personalități din lumea medicală.

Majoritatea acestor reportaje, articole și luări de poziție, sunt de un alarmism care sfidează adevărul, fac o serie de afirmații cel puțin discutabile în privința vapingului și aduc mari deservicii luptei împotriva fumatului. Marea majoritate a acestor titluri, au în centru afirmații de genul ”Țigările electronice pot cauza moartea” și uită în mod convenabil să precizeze faptul că însăși directorul CDC pentru boli non-infecțioase, Ileana Arias, a declarat că ”În multe dintre cazuri, pacienții au recunoscut că au folosit recent produse care conțin THC”, mai precis cartușe cu cannabis, achiziționate de pe piața neagră, produse a căror utilizare este ilegală. Este evident că media se pripește cu aceste afirmații, întrucât a spune că ”vapingul e de vină” pentru aceste cazuri, este ca și cum ai afirma că seringile cauzează moartea, fară a ține cont ce se administreaza cu acestea, și astfel ar trebui interzise.

Și mai dezamăgitoare sunt reacțiile unor personalități medicale, care au însoțit postările unor asemenea știri pe rețele sociale, de o serie de aserțiuni absolut surprinzătoare. Pe lângă reluarea ideii că vapingul ar fi de vină pentru aceste îmbolnăviri (deși investigația este în curs), a apărut și recomandarea către adulți, de a evita utilizarea țigărilor electronice. Aceste afirmații sunt bazate prea puțin pe dovezi științifice și prea mult pe prejudecăți total nepotrivite cu rolul acestor persoane de autorități medicale, pe a căror părere, noi cetățenii ne bazăm și care nu ar trebui să conțină aceste opinii subiective împotriva unor produse care există pe piață de peste 15 ani, timp în care au ajutat milioane de oameni să renunțe la fumat. Aceste biasuri aduse vapingului sunt din păcate întâlnite și la nivel mondial, inclusiv în activitatea CDC, după cum o arată acest material semnat de Michael Siegel, profesor în cadrul Departamentului de Știință pentru Sănătatea Comunității – Universitatea de Sănătate Publică Boston-   

https://tobaccoanalysis.blogspot.com/2019/08/in-my-view-cdc-and-health-groups-bias.html?m=1.

Principalul efect al acestor acuze, este apariția riscului ca mulți vaperi să se întoarcă la o activitate mult mai nocivă, fumatul, datorită acestei avalanșe de știri alarmiste, fenomen care ar avea efecte foarte negative la nivelul sănătății publice din România.

Lichidele cu nicotină pentru vaping sunt clar legiferate pe piața românească, prin legea 201/2016 care transpune Directiva Europeană, privind produsele din tutun și produsele conexe (TPD II). Astfel, punerea lor pe piață poate fi efectuată doar printr-o notificare cu 6 luni înainte, timp în care producătorul are obligația de a furniza autorităților un set de acte, printre care și buletine de analiză toxicologică. AIV susține consumul de lichide achiziționate din magazine fizice autorizate, sau magazine online înregistrate pe teritoriul României, strict de către fumătorii adulți, care doresc o alternativă, dovedită ca fiind mai puțin nocivă.

Deciziile de reglementare si comunicările autoritaților, cruciale pentru sănătatea fumătorilor și lupta împotriva fumatului, ar trebui să se bazeze pe adevărul științific, și nu pe prejudecățile și alarmismul prezente zilele acestea în media și în postările anumitor personalități din lumea medicală.

Asociația Industriei de Vaping (AIV) reunește unele dintre cele mai importante companii de pe piața de vaping din România – producători, distribuitori, specialiști – cu scopul de a reprezenta acest sector de activitate în relația cu autoritățile statului și opinia publică din România. AIV  operează independent de piața de tabac, sau de farma si dorește să devină un veritabil partener al instituțiilor statului, cu atribuții în zona de sănătate publică și să contribuie la o schimbare in bine pentru fumătorii din România.