PORTUGALIA - Guvernul intenționează să crească accizele la lichide țigărilor electronice și să impoziteze lichidul fără nicotină

     Propunerea Portugaliei de buget de stat pentru 2024, care a fost prezentată în Parlamentul portughez, prevede o accize la e-lichidele fără nicotină, în valoare de 0,174 EUR/ml. Guvernul intenționează, de asemenea, să majoreze cota actuală de accize pentru lichidele care conțin nicotină de la 0,336 EUR la 0,352 EUR/ml.
     În plus, bugetul de stat intenționează să supună țigările electronice care conțin nicotină la o taxă minimă corespunzătoare unui sfert din taxa minimă aplicabilă țigărilor (o optime pentru țigările electronice fără nicotină). În practică, aceasta înseamnă că guvernul va stabili un factor de echivalență de 0,05 ml de e-lichid pentru o unitate de țigară.

Pasii urmatori:
     Acest factor de echivalență intre vapat si fumat nu are rădăcini în nicio dovadă științifică. Propunerea de politică fiscală a Portugaliei contravine diferențierii dintre vaping și fumat, care ar trebui considerată ca fiind complet separată. Deoarece Portugalia are deja una dintre cele mai ridicate rate de impozitare a țigărilor electronice din UE, impunerea accizelor la lichidele fără nicotină și creșterea acestora îi va face pe fumători să nu își permită un instrument eficient de reducere a efectelor nocive și de renunțare la fumat. IEVA este pregătită să-și ajute membrul portughez APORVAP să se opună acestei propuneri.