Oamenii vapeaza lichide cu THC. Leziuni pulmonare raportate pe tot teritoriul SUA. De ce Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor rămâne tăcut?

Oficialii din domeniul sănătății din SUA, sunt sub presiune pentru avertismentele lor publice, neclare, communicate în urmă unui deces și a peste 200 de cazuri de boli pulmonare, legate de vaping, despre care multi sustin că sunt provocate de o practică mult mai riscantă, respectiv vaporizarea uleiului de marijuana cu conținut de THC și nu a lichidelor cu nicotină.
Unele departamente de sănătate publică și publicații media, sugerează că multe dintre cazurile de îmbolnăviri pulmonare implică tetrahidrocannabinol, cunoscut sub numele de THC, substanță psiho activă, prezentă în marijuana.
Michael Siegel, profesor la Departamentul de Științe ale Sănătății Comunitare – Școala de Sănătate Publică din Boston University, a declarat că raportările CDC-lui sunt „inutile și vagi” prin modul în care descriu leziunile ca fiind provocate de vaping, când de fapt îmbolnăvirile multor persoane ar fi cauzate de vaporizarea uleiurilor cu THC.
„ Pe baza informațiilor ce le avem până acum, putem avertiza populația să nu consume uleiurile cu THC – în special produse achiziționate de pe stradă”, a spus Siegel. „Există anumite recomandări pe care CDC le-ar putea comunica chiar acum, care ar putea salva vieți și ar preveni astfel de îmbolnăviri în viitor.”

CDC, FDA (Agenția de Control a Alimentelor și a Medicamentelor SUA) și Departamentele de Sănătate Publică ale statului, susțin că lucrează pentru a finaliza un raport complet, care va identifica factorii care ar fi putut declanșa aceste îmbolnăviri, majoritatea afectând persoane tinere.
Siegel a recunoscut că nu are încredere în toate informațiile adunate de CDC. Agenția probabil nu știe dacă THC-ul este singurul vinovat, a spus el, dar populația ar beneficia, dacă agenția ar lansa avertizmente clare, împotriva consumului de ulei cu THC.
„Există milioane de oameni care vapează”, a spus Siegel, care promovează vapingul ca o metoda de a renunța la fumat, adresata adultilor.”

Vaporizarea uleiului de marijuana a fost menționată în cel puțin 21 de cazuri de boli pulmonare severe, raportate de San Francisco Chronicle, săptămâna trecută. În Utah, oficialii au declarat că uleiul de marijuana a fost vinovat probabil în majoritatea cazurilor de boli pulmonare la adolescenți. Un bărbat din Wisconsin a avut probleme respiratorii atât de grave, după ce a ingerat nicotină și ulei de THC, încât medicii au fost nevoiți să-l pună în comă indusă.
Cele mai multe lichide cu nicotină din țigările electronice, sunt pe bază de alcool și nu pot provoca „pneumonie lipoidă, îmbolnăvirea menționată în multe dintre cazurile pulmonare. În schimb, uleiul de marijuana vaporizat, cauzează astfel de boli” – susține Siegel

Ray Niaura, profesor la Colegiul de Sănătate Publică Globală la Universitatea New York și președinte interimar al Departamentului său de Epidemiologie, susține că aceste afecțiuni pulmonare „ nu sunt provocate de țigările electronice, ele existând pe piață de mult timp”, cu excepția cazului în care „ceva” a fost, fie “schimbat, fie introdus nou pe piață”. Niaura, sprijină vapingul că metodă de a renunta la fumat, adresată strict adulților.
„Dacă cauza ar fi nicotină, cel mai probabil ar fi un lot contaminat, sau un productor nou (neconform)”, spune Niaura, fost director științific la Inițiativa Adevărului Anti-Tutun. „Cel mai probabil, îmbolnăvirile se datorează consumului de substanțe, altele decât nicotină, cum ar fi canabisul sintetic, sau THC contaminat”.

Dixie Harris, un pneumolog la Inter Mountain Healthcare din Salt Lake City, spune că o „mare parte” din cele 13 îmbolnăviri înregistrate în statul Utah, s-au dovedit că fiind provocate de consumul de ulei cu THC”.
Harris sfătuiește oamenii să evite vaporizarea de elichide cu THC – sau orice alt produs destinat vaporizarii care conține ulei – pentru că cercetările sugerează că poate fi unul din factorii declanșatori al pneumoniei lipoide.
„Dacă doriți să vapati elichide cu nicotină, utilizati doar produse achiziționate din magazine autorizate, și nu adăugați substanțe suplimentare”, a spus Harris.
Industria vaping-ului a blamat THC-ul vândut de comercianții nelicențiati. Asociația Americană de Vaping vrea că autoritațile federale să clarifice cauza problemelor.
Una dintre provocările majore pentru anchetatori, este că adolescenții și chiar unii adulți „sunt reticienți în a dezvălui conusmul de ulei de THC, părinților, sau medicilor lor”, a spus Gregory Conley, președintele Asociației de Vaping. El a mai menționat că asociația să a fost contactată de unul dintre pacienți, care a afirmat că a consumat doar ulei de THC, nu și elichide, dar nu a divulgat acest aspect, deoarece își face griji să nu-și piardă bursă de colegiu.

„Adevărul este că, în toate cazurile în care a fost identificat un e-lichid specific, a fost unul care conține THC, achiziționat de pe stradă și deseori în cartușe nesigilate, astfel încât ar putea conține un contaminant sau alte substanțe nocive”, a spus Siegel.

Oficialii CDC și FDA s-au apărat vineri, spunând reporterilor că investigațiile sunt consumatoare de timp și se desfășoară în cooperare cu restul statelor.
Dr. Brian King de la Oficiul CDC pentru Fumat și Sănătate, a declarat reporterilor că au fost identificate ingrediente nocive și în lichidele tradiționale cu nicotină, care includ particule ultrafini, metale grele, cum ar fi plumbul, substanțe chimice care provoacă cancer și aromatizări utilizate în lichidele pentru țigări electronice, menite să-i ofere o aromă de unt. Aceste ingrediente au fost legate de boli respiratorii severe, a spus el. Totodată, aceste substanțe, nu au fost legate de nici unul din cazurile actuale, „știm că vapingul nu este inofensiv”, a spus King.

Anchetatorii trebuie să strângă mai multe informații despre fiecare caz în parte, privind substanțele și produsele care au declanșat afecțiunile pulmonare, a declarat Mitch Zeller, directorul departamentului de Produse de Tutun, al FDA. El a mai menționat că „multe dintre aceste cazuri au implicat prezența compușilor precum THC ”.

Printr-un comunicat de presă, compania Juul a spus că monitorizează raportările autorităților. Producătorul de țigări electronice a adăugat că „rapoartele sugerează, că mulți pacienți utilizau atât lichide cu nicotină, cât și THC”. „De asemenea, trebuie să ne asigurăm că produsele ilegale, cum ar fi cele contrafăcute, false și cele care livrează substanțe controlate, să rămâna în afară pieței”, se arată în declarație.

Luni, sucursala din California a Organizației Naționale pentru Reformarea Legilor Marijuana, a avertizat consumatorii să nu cumpere de la comercianți nelicențiati, produse pentru vaping ce conțin THC.

Sursa: https://amp-usatoday-com.cdn.ampproject.org/…/amp/2121523001