LITUANIA - Ministerul Sănătății propune interzicerea îndulcitorilor din e-lichide

         Lituania a transmis o notificare TRIS cu privire la un proiect de lege privind controlul tutunului, produselor din tutun și produselor conexe. Acest proiect de lege intenționează să introducă o interdicție a e-lichidelor care conțin zaharuri și/sau îndulcitori, cu scopul de a „reduce atractivitatea țigărilor electronice și a recipientelor de reumplere pentru tineri”.

        Zaharurile și îndulcitorii constituie o substanță esențială în producția de e-lichide, în special datorită utilizării glicerinei vegetale pe bază de plante, care conține în mod natural zahăr. O astfel de interdicție ar restrânge gama de e-lichide care pot fi create în mod legal atât de sever încât ar echivala cu o interdicție virtuală a tuturor e-lichidelor, mai ales că Lituania a implementat deja o interdicție a tuturor aromelor de e-lichide, în afară de tutun.

Pasii urmatori:

        IEVA îl ajută pe membrul său lituanian Ecodumas să contacteze autoritățile lituaniene și Comisia Europeană pentru a se opune ferm acestui proiect de lege, care nu numai că amenință industria lituaniană de vapat, ci și sănătatea publică a cetățenilor lituanieni. O interdicție virtuală a e-lichidelor va stimula piața neagră și vânzările de produse periculoase, neconforme și îi va priva pe fumători de un instrument eficient de reducere a efectelor nocive. Ministerul Lituanian al Sănătății nu a furnizat nicio justificare pentru această măsură sau dovezi ale efectelor zahărului și îndulcitorilor asupra tinerilor.

        IEVA își va mobiliza membrii să se opună acestui proiect de lege printr-o scrisoare comună adresată autorităților lituaniene.

Link TRIS Notificare Lituania