LETONIA - Parlamentul interzice aromele pentru țigările electronice; vârsta legală pentru fumat și vapat crește la 20 de ani

Parlamentul leton a votat pentru modificarea legislației țării privind tutunul, interzicând aromele pentru lichidele de vapat, altele decât cele de tutun, și mărirea vârstei legale pentru fumat și vapat de la 18 la 20 de ani. Parlamentul pregătea acest amendament încă din decembrie 2022, însă votul a fost amânat în mod repetat. Noua legislație stabilește sancțiuni pentru persoanele și afacerile care vând produse din tutun sau vapat către persoane sub 20 de ani (până la 700 € și respectiv 7.100 €). Persoanele sub vârsta legală care utilizează aceste produse se confruntă și ele cu o amendă de 15 €. În cele din urmă, va fi interzisă vânzarea de produse din tutun și alte produse de fumat care amintesc vizual de dulciuri, gustări sau jucării.

Pașii următori: Aceste amendamente noi vor fi aplicabile începând cu 1 ianuarie 2025. IEVA a contactat membrii Parlamentului leton pentru a argumenta împotriva acestei interdicții a aromelor. Aromele reprezintă o motivație esențială pentru fumători să treacă la vapat, iar interzicerea lor duce la creșterea ratei de fumat și la creșterea producției necontrolate și nesigure de pe piața neagră. Rămânem pregătiți să ajutăm membrul nostru leton, Provape, în susținerea unei politici mai eficiente de reducere a consumului de tutun, în conformitate cu dovezi științifice.