Întrebare parlamentară - Comisarul Kyriakides respinge acuzațiile privind lipsa de transparență cu privire la poziția UE la COP10 a FCTC

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a răspuns la întrebarea parlamentară a europarlamentarului suedez Johan Nissinen (ECR - Conservatori și Reformiști, cea de-a cincea cea mai mare grupare politică din Parlamentul European, cu 67 de europarlamentari din totalul de 704) referitoare la lipsa de transparență privind poziția Comisiei la COP10 a Convenției-Cadru privind Controlul Tutunului (FCTC).

Vă amintim că, Nissinen a acuzat atât Comisia, cât și Consiliul European că "forțează Parlamentul să adopte poziții opuse cu privire la produsele de vaping, plicuri și produsele de tutun încălzit".

Comisarul Kyriakides a asigurat că poziția UE în cadrul FCTC a fost "stabilită [...] în conformitate cu procedurile și garanțiile legale [UE]". Ea a descris FCTC ca un "tratat bazat pe dovezi" ca răspuns la epidemia globală de tutun. În timp ce Kyriakides a afirmat că evidențele științifice privind efectele asupra sănătății pe termen mediu și lung ale unor produse cu nicotină (inclusiv produsele de vapat) trebuie să fie analizate cu atenție, ea a reamintit și faptul că Comitetul Științific al UE pentru Sănătate, Mediu și Riscuri Emergente (SCHEER) "a subliniat efectele negative asupra sănătății asociate cu țigările electronice și a concluzionat că există dovezi moderate că țigările electronice sunt o poartă către fumat pentru tineri".

Pașii următori:
Răspunsul lui Kyriakides sugerează că poziția oficială a Comisiei Europene privind țigările electronice nu s-a schimbat. În timp ce afirmă că evidențele științifice trebuie revizuite, Comisia ignoră constatările recente care arată potențialul vapatului de renunțare la fumat și de reducere a daunelor provocate de fumat. IEVA rămâne angajată să susțină o abordare bazată pe știință în politica privind tutunul și vapatul în Europa.

Link întrebare parlamentara

Link raspuns