Îmbolnăvirile din State nu au fost cauzate de produsele legale de vapat Concluzia aparține Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA – CDC

  Asociația Industriei de Vaping din România (AIV) dorește să informeze opinia publică despre ultimele concluzii ale Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) despre cazurile de îmbolnăvire în lanț din SUA care inițial au fost atribuite în mod eronat vapatului – https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/vaping-illnesses-consumers-can-help-protect-themselves-avoiding-tetrahydrocannabinol-thc-containing. Reamintim că prezentarea acestor cazuri de către mass-media românească și de anumite personalități din lumea medicală a fost de un alarmism absolut gratuit, fiind însoțită de afirmații de genul ”Țigările electronice pot cauza moartea” și de o serie de aserțiuni absolut surprinzătoare: pe lângă reluarea ideii că vapatul ar fi de vină pentru aceste morți (deși investigația era încă în curs), a apărut și recomandarea către adulți de a evita dispozitivele de vaporizat.
  Începând de vineri, 8 noiembrie, CDC a modificat avertismentul de folosire al tuturor produselor legale de vapat, existent până atunci în anunțurile sale, reducându-l strict la produsele care conțin tetrahidrocannabinol (sau THC, o componentă psihoactivă a plantei de marijuana)-https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/severe-lung-disease.html . Această decizie a fost luată ca urmare a rezultatelor testelor toxicologice care au arătat că acetatul de vitamina E, folosit deseori ca și aditiv în e-lichidele care conțin THC, a fost prezent în toate probele luate unui grup de 29 de pacienți cuprins în investigații. În condițiile în care acetatul de vitamina E nu este prezent în produsele legale de vapat, CDC nu mai consideră că aceste produse prezintă un pericol pentru consumatorii adulți. CDC era ultima instituție de sănătate implicată în investigarea cazurilor din SUA care a menținut un avertisment generalizat la adresa folosirii produselor legale de vapat. Cealaltă mare instituție americană implicată în aceste cazuri, Agenția Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a renunțat la acest avertisment general, înlocuindu-l cu unul limitat strict la produsele care conțin THC încă din septembrie.
  De asemenea, este de remarcat faptul că urme de THC și acetat de vitamina E au fost găsite și în probele a trei pacienți care au pretins că nu au consumat THC. Acest lucru ne arată că îngrijorările referitoare la faptul că nu toți bolnavii ar fi consumat THC sunt nefondate. Devine tot mai evident că, în ciuda afirmațiilor anumitor personalități din România, mânate de dorința de a demonstra cu orice preț că produsele de vapat ar fi la fel de nocive ca țigările, nu există victime ale „țigării electronice”, ci victime ale drogurilor ilegale de stradă. Așa cum seringile nu sunt responsabile pentru abuzul de droguri, este absurdă învinuirea vapatului pentru bolile pulmonare ale unor persoane care folosesc substanțe interzise.
  Concluziile CDC arată că nu produsele de vaping legale, cumpărate din magazine, precum țigările electronice, vaporizatoarele, produsele cu tutun încălzit sau altele au cauzat recentele îmbolnăvirile din SUA, ci extractul de marijuana procurat de pe piața neagră, pe care utilizatorii l-au pus în aceste dispozitive. CDC îndeamnă consumatorii să evite să cumpere produse de vapat de pe piața neagră și să nu utilizeze lichid THC, să modifice sau să adauge substanțe la produsele cumpărate din magazine.
Lichidele cu nicotină pentru vaping sunt clar legiferate pe piața românească sub legislația Europeana TPD2. Punerea lor pe piață poate fi făcută doar după o notificare de 6 luni în prealabil, timp în care producătorul are obligația de a furniza autorităților buletine de analiză toxicologică. AIV susține consumul de lichide achiziționate din magazine fizice autorizate sau online aflate pe teritoriul României, strict de către fumătorii adulți.
Sos. Berceni, Nr. 225A, Sect. 4, București, Romania
T: +40 729 779 711/ E: office@aivaping.ro
W: www.aivaping.ro
  Instituțiile de reglementare din România trebuie să bazeze deciziile de reglementare cruciale pentru sănătatea fumătorilor și lupta împotriva fumatului pe adevărul științific, iar concluziile anchetei CDC vin să reconfirme faptul că aceste produse sunt sigure.
Asociația Industriei de Vaping (AIV) reunește unele dintre cele mai importante companii de pe piața de vaping din România – producători, distribuitori, specialiști – cu scopul de a reprezenta acest sector de activitate în relația cu autoritățile statului și opinia publică din România. AIV operează independent de piața de tabac, sau de farma si dorește să devină un veritabil partener al instituțiilor statului cu atribuții în zona de sănătate publică și să contribuie la o schimbare in bine pentru fumătorii din România.