Directiva privind accizele la tutun (TED): Publicarea propunerii Comisiei a fost amânată din nou

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni (responsabil de TED) a sugerat în timpul unei conferințe de presă înainte de Crăciun că publicarea propunerii Comisiei pentru Directiva privind accizele la tutun (TED) ar putea fi amânată la jumătatea anului 2023. Răspunzând la întrebarea unui jurnalist la data publicării, acesta a afirmat că nu a fost luată nicio decizie de către Colegiul Comisarului, dar că „înțelegerea a fost până la jumătatea anului viitor”. Publicarea, care a fost planificată inițial pentru 7 decembrie 2022, ar fi fost amânată până în primul trimestru al anului 2023.

Deși propunerea este gata, această întârziere suplimentară arată că unele părți cheie ale propunerii nu au fost încă convenite la nivel politic. Consiliul de administrație al IEVA urmează să se întâlnească din nou cu cabinetul Gentiloni pentru a apăra o politică de impozitare a e-lichidelor care ține cont de potențialul de reducere a emisiilor vapingului și pentru a se opune cu fermitate unei taxe ad-valorem.

Pasii urmatori:
Dacă propunerea TED este prezentată de Comisie după vară, ar putea fi o provocare pentru statele membre să încheie negocierile înainte de alegerile europene din mai 2024. Vă rugăm să rețineți că Parlamentul European va juca un rol minor în discuții, deoarece impozitarea rămâne o problemă ce tine de  competența de bază a statelor membre.