Directiva privind accizele la tutun: IEVA scrie cabinetelor comisarilor înainte de publicarea propunerii

Înainte de publicarea de către Comisie a propunerii TED, IEVA a contactat cabinetele tuturor comisarilor europeni pentru a le atrage atenția asupra textului și pentru a susține o taxare rezonabilă a produselor de vaping, dacă este cazul. Secretariatul IEVA a scris celor 24 de cabinete de comisari pentru a susține o rată a accizei în funcție de volum de maxim 0,10 euro pe ml.

O atenție deosebită a fost acordată cabinetului comisarului Gentiloni (Economie, inclusiv fiscalitate), cu care Consiliul s-a întâlnit în martie 2022. Secretariatul a împărtășit poziția IEVA cu privire la ad valorem, argumentând că o astfel de abordare nu este potrivită pentru țigările electronice: este excesiv de complicat de gestionat atât pentru IMM-urile din industrie, cât și pentru autoritățile fiscale și ar penaliza puternic IMM-urile în comparație cu marile companii de tutun.

Pasii urmatori:

Întrucât Colegiul Comisarilor trebuie să cadă de acord asupra propunerii, IEVA a dorit să sporească gradul de conștientizare cu privire la impactul preconizat asupra IMM-urilor, fumătorilor și autorităților fiscale naționale. Publicarea propunerii a fost amânată pentru trimestrul I 2023.