Deputații europeni discută raportul Parlamentului European privind bolile netransmisibile (BNT)

        Subcomisia de sănătate publică (SANT) a Parlamentului European discută un raport din proprie inițiativă privind BNT, solicitând Comisiei să îmbunătățească prevenirea bolilor precum cancerul, bolile cardiovasculare sau diabetul. Raportorul raportului BNT, europarlamentarul Erik Poulsen (Renew, Danemarca) a cerut Comisiei „să pună în aplicare măsuri pentru a ajuta consumatorii de tutun să renunțe” și „să urmărească evaluările științifice ale riscurilor pentru sănătate legate de țigările electronice […] inclusiv evaluarea riscurilor folosirii acestor produse comparativ cu consumul altor produse din tutun”. IEVA i-a contactat pe europarlamentari, le-a împărtășit poziția noastră cu privire la reducerea riscurilor și i-a chemat să ia în considerare potențialul de renunțare la fumat al vapatului, așa cum este recunoscut în raportul 2022 Beating Cancer.

           Rapoartele din proprie inițiativă oferă îndrumări politice cu privire la abordarea preferată a Parlamentului European cu privire la probleme specifice și pot îndemna Comisia Europeană să ia în considerare propunerile legislative pe un anumit subiect. Deși aceste rapoarte nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, ele pot avea o influență semnificativă asupra viitoarei legislații a UE

Pasii urmatori:

           În urma publicării amendamentelor depuse de deputații subcomisiei SANT, IEVA rămâne în contact cu deputații cheie pentru a evidenția potențialul vapatului de reducere a efectelor nocive și pentru a se opune, printre altele, oricărei încercări de a alinia impozitarea țigărilor electronice cu cea a tutunului. Discuțiile informale cu contactele PE au confirmat că grupul PPE face eforturi pentru a păstra recunoașterea raportului BECA conform căreia țigările electronice le permit fumătorilor să renunțe progresiv. IEVA va continua să apere o abordare bazată pe știință a sănătății publice și a reducerii daunelor înainte de votul din comisia ENVI din 24 octombrie 2023.