Consiliul de administrație și secretariatul IEVA discută la Bruxelles cu statele membre ale UE cu privire la impozitarea produselor de vaping

     Președintele și vicepreședintele IEVA, Dustin Dahlmann și Umberto Roccatti, s-au deplasat la Bruxelles pentru a se întâlni cu atașații fiscali din Franța, Cipru și Ungaria la Bruxelles. Atașații/consilierii negociază poziția Consiliului, a colegislatorului. Consiliul de administrație și secretariatul IEVA au discutat despre evoluțiile recente legate de impozitarea produselor de vaping, precum și impactul acestora asupra IMM-urilor din domeniu, asupra veniturilor guvernamentale și asupra sănătății publice.

     IEVA a putut să-și împărtășească poziția cu privire la o revizuire a Directivei privind acciza la tutun (TED), argumentând împotriva unei taxe ad valorem și pentru a se asigura că vapingul rămâne accesibil pentru fumătorii care încearcă să renunțe. Atașații au împărtășit poziția guvernelor lor și prioritățile față de TED. Atașatul maghiar, a cărui țară va deține președinția de rotație a Consiliului UE din iulie până în decembrie 2024, a explicat că Ungaria este pregătită să conducă negocierile privind TED dacă Comisia Europeană va prezenta o propunere.

     Pasii urmatori:

  • IEVA se va întâlni, de asemenea, cu departamentul Comisiei responsabil de accize (DG TAXUD C.3.) în aprilie. Ca o reamintire, Comisia Europeană trebuia să publice propunerea sa de revizuire a Directivei privind accizele la tutun în decembrie 2022, dar a amânat-o pe termen nelimitat. Din cauza viitoarelor alegeri și a formării ulterioare a unei noi Comisii, publicarea Directivei nu este așteptată înainte de sfârșitul anului 2024.

 

  • Am constatat, de asemenea, că mai mult de jumătate dintre țările UE i-au spus directorului economic al Comisiei, la o întâlnire recentă, că TED este o prioritate pentru ele.