Ambalaje - Consiliul UE a aprobat poziția sa cu privire la PPWR

Consiliul Uniunii Europene, compus din toate cele 27 de state membre, și-a adoptat poziția cu privire la Regulamentul privind Ambalajele și Deșeurile de Ambalaje (PPWR) la 18 decembrie 2023. PPWR reglementează toate tipurile de ambalaje pentru a încuraja reutilizarea în detrimentul reciclării și pentru a limita supra ambalarea și deșeurile. Este unul dintre dosarele legislative cele mai controversate din instituțiile europene.

Statele membre au menținut aceeași poziție ca și Parlamentul în ceea ce privește cerința ca ambalajele din plastic să fie realizate cu un procent minim de material reciclat. Procentele țintă vor fi de 35% până în 2030 și 65% până în 2040. Sticlele pentru lichidele țigărilor electronice vor trebui să respecte această cerință.

Pașii următori: Deoarece Parlamentul și-a exprimat deja poziția, negocierile instituționale în trei etape ("trilogue") pot începe acum. În timp ce negocierile tehnice au început deja, primul trilog politic este programat pentru începutul lunii februarie. Deoarece atât Consiliul, cât și Parlamentul sunt de acord cu procentul minim de material reciclat în ambalajele din plastic, se preconizează că ținta (35% apoi 65%) va rămâne neschimbată. Link Comunicat de presă al Consiliului UE

Link comunicat de presa UE