AIV despre articolul anti-vapat din Renașterea Bănățeană

Asociația Industriei de Vaping din România (AIV) dorește să facă o serie de precizări referitor la neadevărurile și afirmațiile fanteziste făcute la adresa vapatului în articolul apărut luni, 14 octombrie, pe site-ul ziarului Renașterea Bănățeană – https://renasterea.ro/exclusiv-tigarile-electronice-au-fac…/ . Conform acestui articol, care poartă titlul alarmist ” Exclusiv! Țigările electronice au făcut primele victime la Timișoara”, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” au fost internate trei persoane cu diagnosticul de bronhopneumonie severă, care s-ar fi îmbolnăvit în urma utilizării unor dispozitive de vapat.
Articolul este din păcate plin de afirmații false și inexactități, începând chiar cu titlul. Astfel, din informațiile AIV, în îngrijirea conf. dr. Oancea, citat în articol ca făcând afirmații despre trei pacienți, nu s-a aflat în realitate decât un singur caz, un pacient care suferea deja de o boală gravă de plămâni și care într-adevăr folosea și un dispozitiv de vapat. Vorbim de un caz în care o persoană deja foarte bolnavă a avut probleme suplimentare, nu de trei persoane care s-au îmbolnăvit ”din cauza țigărilor electronice”. De altfel, ideea că infecțiile de acest tip ar putea fi cauzate de dispozitivele de vapat și nu de bacteriile sau virușii specifici acestor boli este absurdă, dar ziarul în cauză nu ezită să o promoveze. Din păcate un cadru medical bine intenționat și dedicat pacienților săi a declarat una, iar ziarul a publicat cu totul altceva.
​Inexactitățile continuă însă prin încercarea articolului de a lega așa-zisele cazuri care de fapt nu există de la Timișoara, cu îmbolnăvirile înregistrate în Statele Unite ale Americii. Reamintim că Agenția Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a transmis clarificări referitoare la cazurile de îmbolnăvire în lanț din SUA care inițial au fost atribuite în mod eronat vapatului – https://www.fda.gov/…/vaping-illness-update-fda-warns-publi…. Conform acesteia, responsabile pentru îmbolnăvirile din SUA nu sunt produsele de vapat legale, cumpărate din magazine, ci substanțe procurate de pe piața neagră pe care utilizatorii le-au pus în dispozitive, cum ar fi extractul de marijuana sau uleiul de vitamina E.
​Articolul din ziarul timișorean este doar ultima salvă dintr-o lungă campanie din mass- media românească de decredibilizare a vapatului, în care s-au făcut numeroase afirmații false și aserțiuni cel puțin surprinzătoare: de la reluarea permanentă a ideii că vapatul ar fi de vină pentru morțile din SUA (deși investigațiile efectuate până în prezent au demonstrat contrariul), și până la recomandări repetate către adulți de a evita vapatul. Din păcate, aceste afirmații false sunt promovate în continuare de unele ONG-uri care pretind a susține obiective de sănătate publică și, mult mai grav, de persoane publice susținătoare ale acestor ONG-uri care lansează în spațiul public afirmații cel puțin incorecte.
Principalul efect al acestei campanii bazată prea puțin pe dovezi științifice și prea mult pe prejudecăți nepotrivite cu rolul presei de informare a opiniei publice este apariția riscului ca mulți vaperi să se întoarcă la o activitate mult mai nocivă, fumatul, cu efecte negative la nivelul sănătății publice din România.
Ca atare, AIV a luat hotărârea de a explora toate opțiunile existente la nivel juridic pentru a trage la răspundere ziarul Renașterea Bănățeană și a obține corectarea datelor false din articolul citat. Organizația ia aceste măsuri nu doar în numele membrilor săi, ci și în interesul milioanelor de fumători adulți din România care au nevoie de informare corectă și acces la alternative mai puțin nocive decât fumatul, printre care se numără și vapatul.
Instituțiile de reglementare din România trebuie să bazeze deciziile de reglementare cruciale pentru sănătatea fumătorilor și lupta împotriva fumatului pe date științifice solide, și nu pe prejudecățile și alarmismul prezente zilele acestea în articole precum cel citat.

Asociația Industriei de Vaping (AIV) reunește unele dintre cele mai importante companii de pe piața de vapat din România – producători, distribuitori, specialiști – cu scopul de a reprezenta acest sector de activitate în relația cu autoritățile statului și opinia publică din România. AIV operează independent de piața de tabac, sau de farma si dorește să devină un veritabil partener al instituțiilor statului cu atribuții în zona de sănătate publică și să contribuie la o schimbare in bine pentru fumătorii din România.